Turističko-hotelijerski komercijalist je široki obrazovni profil koji osim općih znanja uključuje proširena znanja iz tehnologije struke: konobara, kuhara i slastičara. Nastao je kao odgovor na uočene potrebe ugostiteljskog gospodarstva za kvalitetnijim, tehnološki obrazovanijim i organizacijski osposobljenijim djelatnicima. Program se temelji na sadržajima dosadašnjega trogodišnjeg obrazovanja kuhara, konobara i slastičara, ali nije njihov mehanički nastavak na četvrtoj godini, nego cjelovito osmišljen stručni profil osposobljen za:
- organizaciju rada u industriji pripreme hrane i pića,
- organizaciju rada u kuhinji i restoranu,
- rad na poslovima banket-menagera,
- planiranje zaliha, nabave, kontroli skladištenja i konzerviranja živežnih namirnica,
- sastavljanje dnevnog jelovnika, domjenka, banketa i svečanih ručkova,
- osmišljavanje i prezentaciju nacionalnih jela i njihove promidžbe,
- prezentaciju restorana u profitabilnoj organizaciji i estetskom uređenju prostora i ugostiteljske ponude.
Zapošljavanje je moguće u ugostiteljskim poduzećima ( hotelima, pansionima, kampovima) i osobito u obiteljskim ugostiteljskim objektima koji sve više obilježavaju turistički usmjerene zemlje. Osposobljenost za stručno vođenje i praktično pripremanje i posluživanje hrane i pića, omogućuje najveću prilagodljivost potrebama turističkog i ugostiteljskoga gospodarstva.
Nakon završene škole, moguć je nastavak obrazovanja na strukovno srodnim, a i u drugim visokim učilištima.
I. ZAJEDNIČKI DIO | |||||
R.br. | Nastavni predmeti | Tjedni broj sati | |||
1.r | 2.r | 3.r | 4.r | ||
1. | Hrvatski jezik | 3 | 3 | 3 | 3 |
2. | Povijest | 2 | 2 | - | - |
3. | Politika i gospodarstvo | - | - | 2 | - |
4. | Tjelesna i zdravstvena kultura | 2 | 2 | 2 | 2 |
5. | Etika/Vjeronauk | 1 | 1 | 1 | 1 |
UKUPNO ZAJEDNIČKI DIO | 8 | 8 | 8 | 6 | |
II. POSEBNI STRUČNI DIO |
|||||
6. | Strani jezik 1. | 3 | 3 | 3 | 3 |
7. | Strani jezik 2. | 3 | 3 | 2 | 2 |
8. | Gospodarska matematika | 3 | 3 | 2 | 2 |
9. | Biologija s higijenom ekologijom | 2 | - | - | - |
10. | Računalstvo | 2 | 2 | - | - |
11. | Poslovna psihologija s komunikacijom | - | - | 2 | - |
12. | Turistički zemljopis | - | - | 1 | 1 |
13. | Povijest hrvatske kulturne baštine | - | - | 2 | - |
14. | Gospodarsko pravo | - | 2 | - | - |
15. | Poslovno dopisivanje | 1 | 1 | - | - |
16. | Računovodstvo i kontrola | - | - | - | 2 |
17. | Statistika | - | - | 2 | - |
18. | Knjigovodstvo | - | - | 2 | 2 |
19. | Organizacija poslovanja poduzeća | 2 | 2 | 2 | 2 |
20. | Osnove turizma | 2 | - | - | - |
21. | Promet i putničke agencije | - | - | - | 2 |
22. | Marketing u turizmu | - | - | - | 2 |
23. | Recepcijsko poslovanje | - | - | - | 2 |
24. | Prehrana i poznavanje robe | 2 | 2 | - | - |
25. | Ugostiteljsko posluživanje | 2 | 3 | 3 | 3 |
26. | Kuharstvo (sa slastičarstvom) | 3 | 4 | 4 | 4 |
27. | Praktična nastava | 3 | 3 | 3 | 3 |
UKUPNO STRUČNI DIO | 28 | 28 | 28 | 30 | |
Sveukupno | 36 | 36 | 36 | 36 | |
Stručna praksa | 182 | 182 | 182 |
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Dnevni tisak |
> NCVVO |
> Postani student |
> E-Lektire |
> eTwinning |
> AEHT |
> HZZ |
> MUP Red button |