2009-09-17 00:00:00 SUDJELOVANJE NA GIOSTRI 2009.
Giostra, porečki povijesni festival koji na ulice grada vraća atmosferu renesanse, uz plesove, predstave i viteške igre imala je i svoj neizostavni gastronomski dio. Za sastavljanje jelovnika i obuku porečkih kuhara bio je zadužen naš stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat koji je, zajedno s učenicima naše škole za vrijeme trajanja festivala vodio gastro – punkt Škole u porečkom lapidariju. Giostra, porečki povijesni festival koji na ulice grada vraća atmosferu renesanse, uz plesove, predstave i viteške igre imala je i svoj neizostavni gastronomski dio. Za sastavljanje jelovnika i obuku porečkih kuhara bio je zadužen naš stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat koji je, zajedno s učenicima naše škole za vrijeme trajanja festivala vodio gastro – punkt Škole u porečkom lapidariju. Jela koja su pripremana sastojala su se isključivo od tradicionalnih namirnica kao što su mahunarke, janjetina, govedina i srdele. Zanimljivo je istaknuti da su u ono doba tripice bila posebna poslastica viših društvenih slojeva pa su i one bile na meniju. Slastice koje su se konzumirale u 18. stoljeću nisu zaboravljene; fritule i kroštule koje su izradili učenici naše škole dobro su poznat desert svim našim sugrađanima. Uz dobro jelo moglo se i fino popiti: od bezalkoholnih pića najpopularniji je bio sok od bazge, od vina su se pili malvazija, teran i muškat,a u ponudi likera bio je orahovac . Učitelj Poropat otkrio nam je recept najpopularnijeg jela s ovogodišnje Giostre, ječma s govedinom: Na luku popržimo sitno narezano meso juneće plećke, začinimo crvenom paprikom, solju, paprom, listićima kadulje i lovora te zalijemo malvazijom i goveđom juhom. Ječam skuhamo posebno, "al dente" te ga dodamo mesu i prokuhamo još desetak minuta. Uz ovo jelo najbolje će prijati malvazija. Želimo vam dobar tek!
Ječam s govedinom
Srdele na savor Janjetina na padelu s bobom Atmosfera u lapidariju
|
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč |