2009-05-29 00:00:00

4.b u gostima

Danas je bilo živo i veselo u našem školskom kuharskom praktikumu. U goste su nam došli, već treću godinu zaredom, učenici 4.b razreda Osnovne škole Poreč s učiteljicom Renatom Maltar, koja je  autorica ciklus-projekta „Povratak u prošlost znanja i igara“.  S našim profesorom Stanislavom Poropatom učenici su   pripremali  pljukance sa suhim mesom i salsom od rajčice i salatu s vinegret umakom.

 

Danas je bilo živo i veselo u našem školskom kuharskom praktikumu. U goste su nam došli, već treću godinu zaredom, učenici 4.b razreda Osnovne škole Poreč s učiteljicom Renatom Maltar, koja je  autorica ciklus-projekta „Povratak u prošlost znanja i igara“.  S našim profesorom Stanislavom Poropatom učenici su   pripremali  pljukance sa suhim mesom i salsom od rajčice i salatu s vinegret umakom. Dio je to 3. i završne faze spomenutog projekta.  Projekt se, kako nam je rekla učiteljica Maltar, odvijao u tri faze prema uzrastu djece: 1. faza je antika i o njoj se učilo u 2. razredu, 2. faza je srednji vijek i o tome su učenici učili u 3. razredu, a 3. faza za svoju temu ima novi vijek.   Napomenula je da se učenje o razdobljima provlači se kroz sve nastavne predmete ovih učenika te da na ovaj način djeca stječu široku spoznaju o dobu o kojem uče: od odjeće, koju su i sami izrađivali i nosili, vrsta biljaka koje su pokušali uzgojiti, svakodnevnog života, povijesti pa sve do hrane koju su ljudi tada jeli. U novom vijeku naglasak je stavljen na tradiciju Istre. Tako su djeca upoznala tradicionalne istarske igre, okušala se u eko uzgoju biljaka, naučila nešto o autohtonim istarskim biljnim i životinjskim vrstama, a danas su naučila i spravljati jedno tradicionalno jelo porečkoga kraja.

 


Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč