Giostra, porečki povijesni festival koji na ulice grada vraća atmosferu renesanse, uz plesove, predstave i viteške igre imala je i svoj neizostavni gastronomski dio. Za sastavljanje jelovnika i obuku porečkih kuhara bio je zadužen naš stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat koji je, zajedno s učenicima naše škole za vrijeme trajanja festivala vodio gastro – punkt Škole u porečkom lapidariju.
Jela koja su pripremana sastojala su se isključivo od tradicionalnih namirnica kao što su mahunarke, janjetina, govedina i srdele. Zanimljivo je istaknuti da su u ono doba tripice bila posebna poslastica viših društvenih slojeva pa su i one bile na meniju. Slastice koje su se konzumirale u 18. stoljeću nisu zaboravljene; fritule i kroštule koje su izradili učenici naše škole dobro su poznat desert svim našim sugrađanima.
Uz dobro jelo moglo se i fino popiti: od bezalkoholnih pića najpopularniji je bio sok od bazge, od vina su se pili malvazija, teran i muškat,a u ponudi likera bio je orahovac .
Učitelj Poropat otkrio nam je recept najpopularnijeg jela s ovogodišnje Giostre, ječma s govedinom:
Na luku popržimo sitno narezano meso juneće plećke, začinimo crvenom paprikom, solju, paprom, listićima kadulje i lovora te zalijemo malvazijom i goveđom juhom. Ječam skuhamo posebno, "al dente" te ga dodamo mesu i prokuhamo još desetak minuta.
Uz ovo jelo najbolje će prijati malvazija.
Želimo vam dobar tek!
Ječam s govedinom
Srdele na savor Janjetina na padelu s bobom
Atmosfera u lapidariju