„Želim učiti – želim raditi“ promidžba strukovnog obrazovanja i strukovnih zanimanja među učenicima
Autor: Silvana Vlačić, 7. 11. 2018.
Povodom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju učenicima osmih razreda svih osnovnih škola u Poreču predstavljena su strukovna zanimanja za koja se mogu obrazovati u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića. Predstavljanje je organizirano u suradnji s Plavom lagunom d. d. u Hotelu Parentium Plava Laguna kroz pet radionica koje su vodili nastavnici i učenici Škole uz pomoć turističko-ugostiteljskih djelatnika Plave Lagune. Potencijalni budući učenici strukovne škole mogli su saznati sve što ih zanima o zanimanju kuhara, slastičara, sobarice, barmena, recepcionara iz prve ruke od zaposlenika Plave Lagune na njihovom radnom mjestu, a o samom strukovnom obrazovanju informirali su ih nastavnici i učenici Škole.
Partnerstvom Škole i mogućeg poslodavca Plave lagune d.d. željelo se doprinijeti budućnosti strukovnog obrazovanja u jednom od najuspješnijih turističkih gradova Hrvatske što su prepoznale i mnogobrojne institucije koje su direktno, ali i indirektno povezane sa strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem. Stoga su radionice posjetili i predstavnici Grada Poreča – Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika te Nadia Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije, kao i predstavnici Obrtničke komore te drugih turističko – ugostiteljskih škola u Istri.
U neposrednom kontaktu sa svijetom rada i mogućim poslodavcem učenicima se nastojala predočiti atraktivnost strukovnih zanimanja kao i naglasiti potreba cjeloživotnog obrazovanja i nakon završetka strukovne škole koje se nastavlja na radnom mjestu. Stoga se i samo događanje odvijalo pod imenom „Želim učiti – želim raditi“.
„Ovo je bila sjajna prilika za promociju zanimanja, ali i da djeca u praksi iskuse kako je to raditi u hotelu. Često im je teorija daleka i nejasna, zato je bitno da u praksi vide kako je to raditi u hotelskim operacijama. Zasigurno je riječ o zahtjevnim zanimanjima, no uz malo kreativnosti i puno zalaganja, riječ je o zanimanjima koja mogu biti iznimno atraktivna“ poručuju iz Plave Lagune.
Što za školu znači ovakva suradnja i predstavljanje strukovnog obrazovanja pojasnila nam je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića prof. Vesna Baranašić.
„Cilj pokretanja Tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju je približiti mladima taj segment obrazovnog sustava i učiniti ga prvim izborom kod što većeg broja učenika. To je moguće samo ukoliko se pokažu njegove prednosti, a to je prvenstveno brža i lakša zapošljivost uz mogućnost napredovanja i razvoja karijere. Na tom su putu obrazovni sustav i gospodarstvo partneri. Želja nam je da učenici biraju strukovne programe zato što u njima žele biti izvrsni, što su to zanimanja koja ih privlače, zato što misle da u njima mogu izgraditi karijeru, a ne zato što se nisu uspjeli upisati u gimnaziju.“
A što o ovakvom načinu predstavljanja strukovnih škola kažu učenici osmih razreda pred kojima će za koji mjesec biti važna odluka koju srednju školu upisati?
Danja Golemović: „Danas sam sudjelovala na radionici slastičarstva, i bilo mi je zaista lijepo i zanimljivo raditi na ovakav način, raditi i družiti se i s djelatnicima Hotela i nastavnicima. Potaklo me je da razmišljam o zanimanju slastičara“
Nikola Anić: „Ja sam bio u radionici bezalkoholnih koktela, pravili smo koktele, otvarali boce vina i ovo mi je bilo važno iskustvo, naučiti što je posao konobara.“
Predstavljanje je bilo otvoreno za javnost, a završilo je zajedničkom zakuskom pripremljenih jela i pića u radionicama za sve sudionike i goste.
„Želim učiti – želim raditi“ promidžba strukovnog obrazovanja i strukovnih zanimanja među učenicima
Autor: Silvana Vlačić, 7. 11. 2018.
Povodom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju učenicima osmih razreda svih osnovnih škola u Poreču predstavljena su strukovna zanimanja za koja se mogu obrazovati u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića. Predstavljanje je organizirano u suradnji s Plavom lagunom d. d. u Hotelu Parentium Plava Laguna kroz pet radionica koje su vodili nastavnici i učenici Škole uz pomoć turističko-ugostiteljskih djelatnika Plave Lagune. Potencijalni budući učenici strukovne škole mogli su saznati sve što ih zanima o zanimanju kuhara, slastičara, sobarice, barmena, recepcionara iz prve ruke od zaposlenika Plave Lagune na njihovom radnom mjestu, a o samom strukovnom obrazovanju informirali su ih nastavnici i učenici Škole.
Partnerstvom Škole i mogućeg poslodavca Plave lagune d.d. željelo se doprinijeti budućnosti strukovnog obrazovanja u jednom od najuspješnijih turističkih gradova Hrvatske što su prepoznale i mnogobrojne institucije koje su direktno, ali i indirektno povezane sa strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem. Stoga su radionice posjetili i predstavnici Grada Poreča – Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika te Nadia Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije, kao i predstavnici Obrtničke komore te drugih turističko – ugostiteljskih škola u Istri.
U neposrednom kontaktu sa svijetom rada i mogućim poslodavcem učenicima se nastojala predočiti atraktivnost strukovnih zanimanja kao i naglasiti potreba cjeloživotnog obrazovanja i nakon završetka strukovne škole koje se nastavlja na radnom mjestu. Stoga se i samo događanje odvijalo pod imenom „Želim učiti – želim raditi“.
„Ovo je bila sjajna prilika za promociju zanimanja, ali i da djeca u praksi iskuse kako je to raditi u hotelu. Često im je teorija daleka i nejasna, zato je bitno da u praksi vide kako je to raditi u hotelskim operacijama. Zasigurno je riječ o zahtjevnim zanimanjima, no uz malo kreativnosti i puno zalaganja, riječ je o zanimanjima koja mogu biti iznimno atraktivna“ poručuju iz Plave Lagune.
Što za školu znači ovakva suradnja i predstavljanje strukovnog obrazovanja pojasnila nam je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića prof. Vesna Baranašić.
„Cilj pokretanja Tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju je približiti mladima taj segment obrazovnog sustava i učiniti ga prvim izborom kod što većeg broja učenika. To je moguće samo ukoliko se pokažu njegove prednosti, a to je prvenstveno brža i lakša zapošljivost uz mogućnost napredovanja i razvoja karijere. Na tom su putu obrazovni sustav i gospodarstvo partneri. Želja nam je da učenici biraju strukovne programe zato što u njima žele biti izvrsni, što su to zanimanja koja ih privlače, zato što misle da u njima mogu izgraditi karijeru, a ne zato što se nisu uspjeli upisati u gimnaziju.“
A što o ovakvom načinu predstavljanja strukovnih škola kažu učenici osmih razreda pred kojima će za koji mjesec biti važna odluka koju srednju školu upisati?
Danja Golemović: „Danas sam sudjelovala na radionici slastičarstva, i bilo mi je zaista lijepo i zanimljivo raditi na ovakav način, raditi i družiti se i s djelatnicima Hotela i nastavnicima. Potaklo me je da razmišljam o zanimanju slastičara“
Nikola Anić: „Ja sam bio u radionici bezalkoholnih koktela, pravili smo koktele, otvarali boce vina i ovo mi je bilo važno iskustvo, naučiti što je posao konobara.“
Predstavljanje je bilo otvoreno za javnost, a završilo je zajedničkom zakuskom pripremljenih jela i pića u radionicama za sve sudionike i goste.
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Dnevni tisak |
> NCVVO |
> Postani student |
> E-Lektire |
> eTwinning |
> AEHT |
> HZZ |
> MUP Red button |