preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

 > NASLOVNICA
Vijesti

Kako se jelo za stolom Franje Josipa

Autor: Josip Klarić, 25. 2. 2009.

 

"Za stolom Franje Josipa" naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, a naši su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama putem prezentacije i objašnjenja na engleskome jeziku...

"Za stolom Franje Josipa" naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i naša škola, a naši su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama. Mi smo uključeni u projekt kao partneri mađarske škole "Giorgio Perlasca"  iz Budimpešte koja je pobijedila na natječaju koji je lani raspisao ACES (Academy of Central European Schools) na temu "Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi".

Projekt se sastoji od nekoliko cjelina u kojima se, primjerice, učenici upoznaju s narodnim nošnjama, posuđem, glazbom, dekoracijama stola, pripremom i serviranjem jela koja su se posluživala na carskom dvoru. Tijekom istraživanja upoznali su se i s velikim utjecajem koji je Habsburška Monarhija imala na srednjoeuropsku gastronomiju te prezentirali podatke i predmete, atmosferu i vrijeme u kojem je živio njen najpoznatiji car Franjo Josip.

- Vrijednost ovog rada je u tome što mijenja odnos prema oblicima učenja i usavršavanja. U ovom projektu nema toga što nije povezano, od učenika, profesora i predmeta do institucija. Nije važna samo faktografija, nego je važno osposobiti učenike za samostalno učenje, rekla je ravnateljica porečke škole Vesna Baranašić.

Mi ćemo biti zaduženi za pripremu hladnog predjela, a kako bi se što bolje upoznali s običajima i načinom života na našem području za vrijeme Monarhije, svoja su istraživanja vršili u pazinskom Državnom arhivu i Etnološkom muzeju Istre, porečkom Zavičajnom muzeju Poreštine i Institutu za poljoprivredu i turizam te rovinjskom Centru za povijesna istraživanja i Etnografskom muzeju, kao i na izložbi "Za cara i domovinu" u Povijesnom muzeju Istre u Puli. Na jučerašnjem predavanju svoja iskustva i saznanja prezentirali smo pred okupljenima na engleskom jeziku, a svi prikupljeni materijali bit će objedinjeni u zajedničkoj bazi podataka i dostupni javnosti putem knjige, brošure i CD-a.

Projekt će biti predstavljen krajem ožujka u Budimpešti i tada će se objediniti rezultati istraživanja škola sudionica projekta "Za stolom Franje Josipa", ali i svih ostalih projekata škola partnera na temu "Naučiti kako živjeti zajedno". U projektu sudjeluje pet škola članica ACES-a iz Mađarske, Austrije, Vojvodine, Slovačke i Hrvatske, a projekt financira Erste zaklada, ujedno i utemeljitelj akademije, zajedno s Interkulturelles Zentrumom iz Beča.

Gosti i sudionici prezentacije druženje su završili zakuskom s hladnim predjelima s menija Franje Josipa.

 Galerija slika.

Tekst prenesen iz Glasa Istre od 25 veljače 2009.




VIJESTI

Kako se jelo za stolom Franje Josipa

Autor: Josip Klarić, 25. 2. 2009.

 

"Za stolom Franje Josipa" naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, a naši su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama putem prezentacije i objašnjenja na engleskome jeziku...

"Za stolom Franje Josipa" naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i naša škola, a naši su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama. Mi smo uključeni u projekt kao partneri mađarske škole "Giorgio Perlasca"  iz Budimpešte koja je pobijedila na natječaju koji je lani raspisao ACES (Academy of Central European Schools) na temu "Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi".

Projekt se sastoji od nekoliko cjelina u kojima se, primjerice, učenici upoznaju s narodnim nošnjama, posuđem, glazbom, dekoracijama stola, pripremom i serviranjem jela koja su se posluživala na carskom dvoru. Tijekom istraživanja upoznali su se i s velikim utjecajem koji je Habsburška Monarhija imala na srednjoeuropsku gastronomiju te prezentirali podatke i predmete, atmosferu i vrijeme u kojem je živio njen najpoznatiji car Franjo Josip.

- Vrijednost ovog rada je u tome što mijenja odnos prema oblicima učenja i usavršavanja. U ovom projektu nema toga što nije povezano, od učenika, profesora i predmeta do institucija. Nije važna samo faktografija, nego je važno osposobiti učenike za samostalno učenje, rekla je ravnateljica porečke škole Vesna Baranašić.

Mi ćemo biti zaduženi za pripremu hladnog predjela, a kako bi se što bolje upoznali s običajima i načinom života na našem području za vrijeme Monarhije, svoja su istraživanja vršili u pazinskom Državnom arhivu i Etnološkom muzeju Istre, porečkom Zavičajnom muzeju Poreštine i Institutu za poljoprivredu i turizam te rovinjskom Centru za povijesna istraživanja i Etnografskom muzeju, kao i na izložbi "Za cara i domovinu" u Povijesnom muzeju Istre u Puli. Na jučerašnjem predavanju svoja iskustva i saznanja prezentirali smo pred okupljenima na engleskom jeziku, a svi prikupljeni materijali bit će objedinjeni u zajedničkoj bazi podataka i dostupni javnosti putem knjige, brošure i CD-a.

Projekt će biti predstavljen krajem ožujka u Budimpešti i tada će se objediniti rezultati istraživanja škola sudionica projekta "Za stolom Franje Josipa", ali i svih ostalih projekata škola partnera na temu "Naučiti kako živjeti zajedno". U projektu sudjeluje pet škola članica ACES-a iz Mađarske, Austrije, Vojvodine, Slovačke i Hrvatske, a projekt financira Erste zaklada, ujedno i utemeljitelj akademije, zajedno s Interkulturelles Zentrumom iz Beča.

Gosti i sudionici prezentacije druženje su završili zakuskom s hladnim predjelima s menija Franje Josipa.

 Galerija slika.

Tekst prenesen iz Glasa Istre od 25 veljače 2009.




Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč / Prvomajska 6, HR-52440 Poreč / ss-astifanica-porec.skole.hr / ured@ss-astifanica-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju