Kako se jelo za stolom Franje Josipa
Autor: Josip Klarić, 25. 2. 2009.
"Za stolom Franje Josipa" naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, a naši su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama putem prezentacije i objašnjenja na engleskome jeziku...
"Za stolom Franje Josipa" naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i naša škola, a naši su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama. Mi smo uključeni u projekt kao partneri mađarske škole "Giorgio Perlasca" iz Budimpešte koja je pobijedila na natječaju koji je lani raspisao ACES (Academy of Central European Schools) na temu "Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi".
Projekt se sastoji od nekoliko cjelina u kojima se, primjerice, učenici upoznaju s narodnim nošnjama, posuđem, glazbom, dekoracijama stola, pripremom i serviranjem jela koja su se posluživala na carskom dvoru. Tijekom istraživanja upoznali su se i s velikim utjecajem koji je Habsburška Monarhija imala na srednjoeuropsku gastronomiju te prezentirali podatke i predmete, atmosferu i vrijeme u kojem je živio njen najpoznatiji car Franjo Josip.
- Vrijednost ovog rada je u tome što mijenja odnos prema oblicima učenja i usavršavanja. U ovom projektu nema toga što nije povezano, od učenika, profesora i predmeta do institucija. Nije važna samo faktografija, nego je važno osposobiti učenike za samostalno učenje, rekla je ravnateljica porečke škole Vesna Baranašić.
Mi ćemo biti zaduženi za pripremu hladnog predjela, a kako bi se što bolje upoznali s običajima i načinom života na našem području za vrijeme Monarhije, svoja su istraživanja vršili u pazinskom Državnom arhivu i Etnološkom muzeju Istre, porečkom Zavičajnom muzeju Poreštine i Institutu za poljoprivredu i turizam te rovinjskom Centru za povijesna istraživanja i Etnografskom muzeju, kao i na izložbi "Za cara i domovinu" u Povijesnom muzeju Istre u Puli. Na jučerašnjem predavanju svoja iskustva i saznanja prezentirali smo pred okupljenima na engleskom jeziku, a svi prikupljeni materijali bit će objedinjeni u zajedničkoj bazi podataka i dostupni javnosti putem knjige, brošure i CD-a.
Projekt će biti predstavljen krajem ožujka u Budimpešti i tada će se objediniti rezultati istraživanja škola sudionica projekta "Za stolom Franje Josipa", ali i svih ostalih projekata škola partnera na temu "Naučiti kako živjeti zajedno". U projektu sudjeluje pet škola članica ACES-a iz Mađarske, Austrije, Vojvodine, Slovačke i Hrvatske, a projekt financira Erste zaklada, ujedno i utemeljitelj akademije, zajedno s Interkulturelles Zentrumom iz Beča.
Gosti i sudionici prezentacije druženje su završili zakuskom s hladnim predjelima s menija Franje Josipa.
Tekst prenesen iz Glasa Istre od 25 veljače 2009.
Kako se jelo za stolom Franje Josipa
Autor: Josip Klarić, 25. 2. 2009.
"Za stolom Franje Josipa" naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, a naši su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama putem prezentacije i objašnjenja na engleskome jeziku...
"Za stolom Franje Josipa" naziv je međunarodnog projekta u kojem sudjeluje i naša škola, a naši su učenici, predvođeni profesoricom Ljiljanom Badrov Frleta, svoja dostignuća jučer pokazali gostima i kolegama. Mi smo uključeni u projekt kao partneri mađarske škole "Giorgio Perlasca" iz Budimpešte koja je pobijedila na natječaju koji je lani raspisao ACES (Academy of Central European Schools) na temu "Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi".
Projekt se sastoji od nekoliko cjelina u kojima se, primjerice, učenici upoznaju s narodnim nošnjama, posuđem, glazbom, dekoracijama stola, pripremom i serviranjem jela koja su se posluživala na carskom dvoru. Tijekom istraživanja upoznali su se i s velikim utjecajem koji je Habsburška Monarhija imala na srednjoeuropsku gastronomiju te prezentirali podatke i predmete, atmosferu i vrijeme u kojem je živio njen najpoznatiji car Franjo Josip.
- Vrijednost ovog rada je u tome što mijenja odnos prema oblicima učenja i usavršavanja. U ovom projektu nema toga što nije povezano, od učenika, profesora i predmeta do institucija. Nije važna samo faktografija, nego je važno osposobiti učenike za samostalno učenje, rekla je ravnateljica porečke škole Vesna Baranašić.
Mi ćemo biti zaduženi za pripremu hladnog predjela, a kako bi se što bolje upoznali s običajima i načinom života na našem području za vrijeme Monarhije, svoja su istraživanja vršili u pazinskom Državnom arhivu i Etnološkom muzeju Istre, porečkom Zavičajnom muzeju Poreštine i Institutu za poljoprivredu i turizam te rovinjskom Centru za povijesna istraživanja i Etnografskom muzeju, kao i na izložbi "Za cara i domovinu" u Povijesnom muzeju Istre u Puli. Na jučerašnjem predavanju svoja iskustva i saznanja prezentirali smo pred okupljenima na engleskom jeziku, a svi prikupljeni materijali bit će objedinjeni u zajedničkoj bazi podataka i dostupni javnosti putem knjige, brošure i CD-a.
Projekt će biti predstavljen krajem ožujka u Budimpešti i tada će se objediniti rezultati istraživanja škola sudionica projekta "Za stolom Franje Josipa", ali i svih ostalih projekata škola partnera na temu "Naučiti kako živjeti zajedno". U projektu sudjeluje pet škola članica ACES-a iz Mađarske, Austrije, Vojvodine, Slovačke i Hrvatske, a projekt financira Erste zaklada, ujedno i utemeljitelj akademije, zajedno s Interkulturelles Zentrumom iz Beča.
Gosti i sudionici prezentacije druženje su završili zakuskom s hladnim predjelima s menija Franje Josipa.
Tekst prenesen iz Glasa Istre od 25 veljače 2009.
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Dnevni tisak |
> NCVVO |
> Postani student |
> E-Lektire |
> eTwinning |
> AEHT |
> HZZ |
> MUP Red button |