preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

 > NASLOVNICA
VIJESTI

Predstavljena kuharica Amor de pescador, sve najboje ča nan more daje

Autor: Silvana Vlačić, 18. 4. 2018.

Sudjelovanje u institucionalizaciji zavičajne nastave Istarske županije omogućilo je Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč tiskanje i objavljivanje kuharice koja je nastala kao rezultat provedbe projekta Amor de pescador tijekom školske godine. Kako je tema Projekta bila ribarstvo, u kuharici je objavljeno 18 recepata jela od riba, rakova, školjki i glavonožaca. 

Jela su osmislili stručni učitelji kuharstva Edi Herak, Sebastian Mileša i Željan Peloža, a pripremali su ih učenici usmjerenja kuhara i turističko-hotelijerskih komercijalista. Neki od recepata su file brancina, brodet s trobojnom palentom, rižoto od morskih plodova, trilja s bobom i dimljenim sirom, dagnje na buzaru… Sve pripremljeno na bazi normativa za četiri osobe. Kuharica je rezultat nadarenosti učenika ne samo za gastronomiju, već i likovno i poetsko izražavanje jer pored recepata sadrži i crteže i pjesme nastale na radionicama kreativnog pisanja hrvatskoga i talijanskoga jezika. Tekstovi recepata objavljeni su usporedno na standardnom hrvatskom i talijanskom jeziku, ali i na čakavskom narječju i istrovenetskom dijalektu. Za prijevode na talijanski jezik zaslužne su profesorice talijanskoga jezika Denis Brožić, Danijela Delmoro i Daisy Ghersinich Fiškuš, a sam koncept Kuharice osmislila je koordinatorica projekta Amor de pescador prof. Silvana Vlačić.

Predstavljanje Projekta i Kuharice održano je u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića u četvrtak 12. travnja 2018. uz posebnog gosta Mirka Cetinskoga. Naime samo ime projekta, ali i ideja promoviranja zavičajnog govora inspirirana je istoimenom pjesmom koju su u duetu 1972. godine na Melodijama Istre i Kvarnera izveli Mirko Cetinski i pok, Ljiljana Budičin Manestar. Tom je prilikom gospodin Cetinski izrazio svoje zadovoljstvo što mladi sve više prepoznaju vrijednosti svoga kraja pritom ne zaboravljajući stare pjesme i tradiciju.

Istoga dana u Školi je održana radionica „Lokalna hrana, perspektive i izazovi za budućnost“ u sklopu 2. međunarodnog sastanka u projektu ENSURE (Europska mreža za koheziju i solidarnost u ruralnim područjima) koji se provodi iz programa Europa za građane u organizaciji LAG-a „Središnja Istra“. Debatu projektnih timova koja je slijedila na temu "Lokalni proizvodi nestaju zbog slobodnog EU tržišta" pratili su i učenici i nastavnici Škole.

Predstavljanje projekata Amor de pescador, More od malih nogu i Domaće od malih nogu koji su tematski potakli suradnju između LAG-a „Središnja Istra“ i Škole završeno je zakuskom i morskim delicijama koje su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč uz pomoć vrhunskog kuhara Davida Skoke pri tom poštujući ono najvažnije, sve namirnice bile su sezonske, svježe i lokalnog podrijetla.

 

Silvana Vlačić, prof.




Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč / Prvomajska 6, HR-52440 Poreč / ss-astifanica-porec.skole.hr / ured@ss-astifanica-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju